BIOSKIN

Gør en forskel: Bliv en del af ny biobank med hud- og blodprøver

Herlev og Gentofte Hospital og LEO Foundation Skin Immunology Research Center (SIC) ved Københavns Universitet har etableret forskningsprojektet BIOSKIN, som er et klinisk kohortestudie, hvor vi sætter fokus på inflammatoriske hudsygdomme som f.eks. psoriasis, atopisk dermatitis og kontakteksem.

 

BIOSKIN er et forskningsprojekt, hvor vi sætter fokus på inflammatoriske hudsygdomme som f.eks. psoriasis, atopisk dermatitis og kontakteksem. Formålet med projektet er bl.a. at indsamle viden om, hvordan hudsygdomme udvikler sig over tid, så vi i fremtiden kan tilbyde bedre og mere individualiserede patientforløb med fokus på forebyggelse og personlig behandling.

Målet er at indsamle klinisk data, blod og hudprøver fra 3000 patienter med inflammatoriske hudlidelser som psoriasis og eksem over en periode på minimum 5 år og opbevare det i en biobank, indtil prøverne analyseres.

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem LEO Foundation Skin Immunology Research Center (SIC) og Afdeling for Allergi, Hud- og Kønssygdomme på Herlev og Gentofte Hospital. LEO Fondet har bevilliget 40 mio. kr. til programmet, der medfinansieres af Herlev og Gentofte Hospital og SIC med i alt 20 mio. kr.

LEO Fondet har ikke haft indflydelse på hverken protokoludformning, og vil ikke være involveret i de kommende dataanalyser og artikeludarbejdelse.

Projektet er godkendt af den Videnskabsetiske komité (H-21032986).

 

Vil du være med som forsøgsdeltager i BIOSKIN

Er du eksem- eller psoriasispatient, vil du kunne yde et aktivt bidrag til forskningen ved at deltage i data- og prøveindsamlingen til den nye biobank.

 

BIOSKIN er et forskningsprojekt, hvor vi sætter fokus på inflammatoriske hudsygdomme som f.eks. psoriasis, atopisk dermatitis og kontakteksem. Formålet med projektet er bl.a. at indsamle viden om, hvordan hudsygdomme udvikler sig over tid, så vi i fremtiden kan tilbyde bedre og mere individualiserede patientforløb med fokus på forebyggelse og personlig behandling.

Målet er at indsamle klinisk data, blod og hudprøver fra 3000 patienter og opbevare det i en biobank, indtil prøverne analyseres. Projektet er godkendt af den Videnskabsetiske komité (H-21032986) og støttet af LEO Fondet.

Rekruttering af forsøgsdeltagere til forskningsprojektet begyndte i 2022. Hvis du ønsker at være med til at gøre os klogere på din hudsygdom og høre mere om projektet, så kontakt os her.

 

I BIOSKIN ønsker vi at følge patienter over en længere tidsperiode, hvor vi samler både kliniske data, men også biologisk materiale over flere år med det formål at finde specifikke markører for bl.a. sygdommenes sværhedsgrad, naturforløb, risiko for følgesygdomme, samt effekt af behandling.

Det betyder, at du som forsøgsperson udredes, monitoreres og behandles som vanlig på Afdeling for Allergi, Hud- og Kønssygdomme, Herlev og Gentofte Hospital, men at du samtidig kan indgå i det aktuelle forskningsprojekt efter din normale konsultation hos hudlægen. Forskningsbesøget vil have en varighed af ca. 30-60 min.

Under besøget vil en sundhedsfaglig person indsamle relevante oplysninger om din sygdomshistorik, lave forskellige målinger som f.eks. blodtryk og scanning af leveren, samt tage blod- og hudprøver. Antallet af besøg i forskningsprojektet vil variere afhængigt af dit sygdomsforløb. Efter det første år i projektet vil du overgå til ét årligt forskningsbesøg.

For forsøgsdeltagere, der ikke har et forløb på Afdeling for Allergi, Hud- og Kønssygdomme, vil du blive tilknyttet forskningsafsnittet på Afdeling for Allergi, Hud- og Kønssygdomme på Gentofte Hospital. Besøgstidspunktet aftales med dig og antallet af besøg afhænger af dit sygdomsforløb.

For mere information omkring projektet

 

Formålet med projektet er at genere vigtig viden om forebyggelse og behandling til forskere og hudlæger verden over. Resultaterne vil derfor blive publiceret i videnskabelige tidsskrifter, men man skal være opmærksom på al forskning tager tid.

 

 

Tlf: 38 67 32 26
Email

Adresse
Afdeling for Allergi, Hud- og Kønssygdomme
Herlev og Gentofte Hospital
Gentofte Hospitalsvej 15, Opg. 15, 1. sal
DK - 2900 Hellerup

 

 

Til forskere

Tæt samarbejde mellem klinikere og forskere på tværs af hospital og universitet er kernen i forskningsprogrammet BIOSKIN.

 

Sammen med tæt kontakt til patienter via patientforeninger skal det tværfaglige samarbejde sikre forskningens relevans og gennemslagskraft hos patienterne.

Dette giver en unik mulighed for at samle patientinformationer, hud- og blodprøver fra samme patient over flere år, og vil gøre det muligt at udføre ny forskning, der vil føre til mere effektive behandlinger.

 

Forskningsresultaterne vil løbende blive publiceret i videnskabelige tidsskrifter.

 

 

 

 

 

Hvis du vil høre nærmere om forskningsprogrammet, biobanken, og hvordan du kan blive involveret, er du velkommen til at kontakte formand for programstyregruppen Lone Skov på mail Lone.Skov.02@regionh.dk.